Hol használhatjuk az UFO-t?

A kérdésre a válasz rendkívűl egyszerű: ahol elég meleg van ahhoz, hogy a benne lévő alapanyagok megpuhuljanak, megsüljenek. Bár a régi favágók, szénégetők a szabadban rakott tűz után maradt parazsat hivták segítségül az ételkészítéshez, de éppúgy használhatjuk kemencében, mint kályhában és kandallóban a tűz leégése után, sőt nagy elvetemültséggel, esetleg a kert hiánya miatt a villany- vagy gázsütőben is finomságokat varázsolhatunk elő az UFO sütődiszkoszunkból.

HAPPY FLAME UFO sütődiszkosz a parázsban

Bárhol is használjuk egy dologtól nem kell tartanunk- ki ne hallott volna felrobbant kuktáról vagy más nyomás alatti edény miatt történt balesetről,- hogy felrobban az UFO. Bár az összezárás után szinte hermetikusan zár a sütődiszkosz, a zárszerkezetet úgy alakítottuk ki, hogy az edény felső részét az esetleges nyomás meg tudja emelni, így a túl sok gőz el tud távozni az edényből és mi biztonságban hagyhatjuk a tele UFO edényünk akár a parázsban, akár a sütőnkben. Egyedül talán az étel odaégetésétől kell tartanunk, de az alábiakban néhány hasznos tanáccsal szolgálunk, hogy ezt is minél jobban el tudják kerülni az UFO sütődiszkosz használata során.

UFO a parázsban

Az UFO sütődiszkosz hagyományos helye a hamu vagy a már hülő félben levő parázs. Legegyszerübben egy kisebb megásott gödörben, lehetőleg kemény de mindenképpen száraz fával készítsük el a parázságyat az UFO diszkoszunk számára. Mire a tüzünk leég, az alatta levő földet is felmelegíti, így nem kell vastag parazsat hagynunk az UFO alatt, szinte teljesen elkaparhatjuk a helyéről a parazsat, majd miután elhelyeztük, egy faág sgítségével halmozzuk az oldalához a még enyhén izzó darabokat. Ha azt szeretnénk, hogy az UFO-ban levő alapanyagoknak a teteje is megpiruljon, néhány nagyobb izzó parazsat tehetünk az UFO tetejére is.


Természetesen amíg nem ismerjük a parázson sütés minden fortélyát, jobb ha óvatosan járunk el és inkább többször megnézzük a belső tartalmát az UFO-nak, minthogy megégessük a vacsoránkat. Például ha behelyezéskor gyorsan, egy két perc után már sisteregni halljuk az UFO-nkat valószínűleg még túl meleg a parázs, ilyenkor érdemes kivenni és csak a parázságy mellé helyezni az edényt, amíg kicsit csitul a parázs izzása.

HAPPY FLAME UFO sütődiszkosz a kemencében

Kemencés UFO

Kemencében is tökéletesen használhatjuk az UFO sütődiszkoszunkat. Itt kevésbé kell tartanunk az étel odaégésétől, hiszen sokkal ellenőrizhetőbb a sütési folyamat a kemencehőmérő segítségével, mint a parázsban. A süthetünk akár a kemencében levő parázsban, de az UFO sütődiszkoszt elhelyezhetjük a tiszta, felfűtött kemencébe is. A sütési idő, éppúgy mint a kemencében történő sütésnél változhat az induló hőmérséklettől és az alapanyagok mennyiségétől függően.
A kemence felfűtése közben akár a kemencében is elvégezhetjük a beavatás szertartását, azonban ügyeljünk a nagyon forró diszkosz mozgatására és a begyúló olajra vagy zsírra a diszkoszban.

Ha van egy fatüzelésű kályhánk, kandallónk amelynek ajtaján befér az UFO, akkor télen sem kell lemondanunk az UFO sütődiszkosz nyújtotta füstös ízvilágról.

UFO télen, kandallóban


Ha van egy fatüzelésű kályhánk, kandallónk amelynek ajtaján befér az UFO, akkor télen sem kell lemondanunk az UFO sütődiszkosz nyújtotta füstös ízvilágról. Amikor leégett a tűz a kandallónkban és a nappalinkban már kellemes meleget áraszt, egyszerűen csak pakoljuk az UFO edénybe a hozzávalókat és tegyük be a kandalló tűzterébe. Éppoly finom végeredményt ízlelhetünk az UFO segítségével, mint a nyári túrázás során a szabadban. A kandallóban való sütésnél arra kell csak odafigyelnünk, hasonlóan mint a kemencében, mivel a teljes tűztér fel van melegítve, tehát minden irányból kapja a sugárzó hőt, így a felső része is könnyebben pirul az UFO-ban levő ételnek, nem szükséges a felső részére parazsat tennünk.

Modern HAPPY FLAME UFO sütődiszkosz a a sütőben

Modern UFO – sütődiszkosz a sütőben


Bár nem éppen egy autentikus módja az UFO sütődiszkoszban való sütésnek-főzésnek, de kétségtelenül a legtisztább és legjobban kontrollált eljárás ha a gáz- vagy villanysütőnkben használjuk az UFO diszkoszt. Éppúgy elkészíthetjük benne a legjobb, bevált receptjeinket, süthetünk benne kenyeret mint szabadtűzön és itt a legkisebb esélye annak, hogy odaégessük az ételt, azonban a füstös ízvilágról itt biztosan le kell mondanunk. Cserébe azonban télen is a családi asztalra tudjuk varázsolni az UFO segítségével a benne készült finomságokat.


Figyelem! Csakis előzőleg a szabadban beavatott UFO sütődiszkoszt használjunk a sütőben történő sütéseinkhez. A beavatást soha ne végezzük beltérben elkerülve a baleseteket és a begyúló olaj vagy zsír által könnyen okozható tűzveszélyt.

UFO Sütődiszkosz variációk

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON ÉS A YOUTUBE CSATORNÁNKON IS!