Az első két sütésem a Happy Flame Ufoban

Az első két sütésem a Happy Flame Ufoban

Több évvel ezelőtt hallottam először a sütődiszkoszról, de akkoriban valahogy csak a kemencézés és a kemencés ételek elkészítése létezett számomra, valamint a házépítés közepén levén, horgászni sem jártam már minden hétvégén – sőt sajnos inkább egyiken sem, így nem tett annyira kíváncsivá, hogy beszerezzek egyet. Aztán természetesen feledésbe merült a diszkosz egészen addig míg néhány hónapja, a google jó barát és mindent is tud akár a feleség, az interneten láttam egy sütődiszkoszban készült receptet, melyet egy kemencés barátom osztott meg és már pusztán a látványtól elindult a nyáltermelődésem.

Egy életem egy halálom, de nekem KELL EGY UFO!!!

A HAPPY FLAME sütődiszkoszt már a hétvégén fel avathatom, parázsban készítek tarjét zöldségekkel, sütődiszkoszban.

Sikerült rátalálnom az oldalra a neten és azonnal rendeltem is egy Family méretű UFO sütődiszkoszt. Szerda este lévén bíztam benne, hogy már a hétvégén kipróbálhatom az új játékszert a legőszintébb kritikusok körében, valamit összedobok benne a családnak.

Mint az első csók után úgy ért fülig a szám mikor péntek délelőtt megállt a DPD a házunk előtt és kicsomagoltam ezt a pofonegyszerű szerkezetet. Azonnal mentem is az üzletbe az oldalon található pácolt sertéstarja kolbászos zöldségekkel hozzávalóiért, természetesen duplázva a mennyiséget, nehogy éhen haljunk, legfeljebb megkóstoltatom a barátaimmal is.

Előrelátásom végül is megmentett, legfőképpen tapasztalatlanságom és UFO ügyekben való tudatlanságom miatt, de erről nemsokára.

Szombat reggel előkészítettem az öntvény tűzteret, amiben a gyepet megvédve szoktam tüzet rakni bográcsozás vagy tárcsázás alkalmával és megraktam a tüzet. Mivel olvastam az oldalon a sütődiszkosz beavatását, igy gondoltam míg a zöldségeket megpucolom és felvágom addig megejtem közben a szertartást. Bekentem kívűl belül az UFOt zsírral és rátettem az égő hasábokra.


VIGYÁZAT!!! Ne piszkáld a sütődiszkoszt amíg nincs vége a beavatásnak, mert a benne megolvadt zsír nagyon kiszámíthatatlan, nem tudni melyik pillanatban kap lángra és esetleg a hajad vagy kopaszoknak a szemöldöke esetleg a mellszőrzete láthatja kárát jobb esetben a szeánsz megzavarása esetén. De legalább a barátomék látták a fekete füstből, hogy valami készül nálunk.

Ne piszkáld a sütődiszkoszt amíg nincs vége a beavatásnak, mert a benne megolvadt zsír nagyon kiszámíthatatlanMiután kihűlt az UFO a szertartás után az utasítás szerint kitöröltem az edényt és elkezdetem kibélelni a szalonnacsíkokkal aztán vegyesen a zöldségek néhány kolbászdarabkával, fűszerezés, majd a pácolt hús aztán ismét zöldség a recept szerint közzé dugva újabb füstölt kolbászdarabokat és ismét hús. A végén a zöldségek már csak púpozva mentek rá amit letakartam szalonnával fűszerezés után. A diszkosz színig volt a bevásárolt hozzávalók felével így írtam a szomszédba, hogy egy óra múlva jöhetnek kóstolóra. Az öntvény tűzteremben már elég jó parázs volt, bár itt ott még lángolt de gondoltam, már biztosan jó, beletettem a közepébe az UFOt kicsit köré húztam a parázsból és bontottam egy sört. Adjunk neki egy fél órát, aztán megnézzük. A kis edényből szinte azonnal hallani lehetett a szalonnából sülő zsír sercegését és már tíz perc után mennyei illatok lengték be az udvart. Tizenöt perc elteltével kicsit kiemeltem a fülénél fogva és kicsit megforgattam a sütődiszkoszt mint ahogy a bográcsot szoktam, hagy keveredjenek az ízek és az illatok, majd a másik 15 perc elteltével kitettem egy kőre, kíváncsi voltam hogy néz ki az első félidő után.

Az UFO éppúgy mint a légkörbe lépő egyéb tárgy nagyon forró.

FIGYELEM!!!
Az UFO éppúgy mint a légkörbe lépő egyéb tárgy nagyon forró. Kizárólag csakis jó minőségű kesztyűben érjünk hozzá amikor a parázsban illetve onnan frissen kivéve manipulációkat végzünk vele, sőt a nyitóretesz elforgatására jó ha előkészítünk egy kombinált fogót. A fizikát nem lehet itt sem elfeledni, néhány percet adni kell az UFOnknak ha ki akarjuk nyitni, hiszen a melegben összefeszül a két része.

Sikerült kinyitnom és az oldalán láttam már néhány jobban megpirult alkatrészt, ezért miután visszazártam, az összes parazsat behúztam a sütőtér közepébe és arra raktam a diszkoszt. Valószínűleg ez volt az egyik hiba, a másik pedig az öntvény sütőtér, amiért a második félidő, tehát a teljes egy órás sütési idő végén az alsó szalonna és zöldségréteg széntablettához nagyon hasonló állapotba került. Egyszóval csúnyán leégett.

Milyen jó ha az embernek több alapanyagja van. Ugye?
Azért nem voltam ennyire nyugodt lelkiállapotban akkor, talán el is vesztem a kedvem és a bizalmam ebben a szerkezetben és közel álltam ahhoz, hogy a névadójához hasonló pályára állítom, hagy repüljön.

Mivel a család már éppen elég éhes volt, így óvatosan kiöntöttem egy fa tálra az épen maradt részeket, kellemesen nyugtáztuk az asszonnyal, hogy a húsnak és az a fölött levő rétegeknek nagyon finom az ízük és nem érezve rajtuk az alsó réteg szenességét fogyaszthatónak minősítettük és el is fogyasztottuk amig kicsit kiáztattam az UFOt. Aztán egy gyors súrolás kizsírozás és ment is bele a másik adag hozzávaló az elsővel megegyező sorrendben, azonban mostmár másként bántam a parázzsal. Ugye először is tudhattam volna, hogy az öntvény nagyon átveszi a hőt és nehezen engedi kihűlni a parazsat, ezért most szinte csak egy centis hamuba raktam bele a diszkoszt és minimális parazsat tartalmazó hamuval tettem körül. Éppúgy megráztam minden negyed órában, de most nem nyitottam ki a félidőnél. Lesz ami lesz.

Az óvatosság gyümölcsöző volt, éppen mire ez az adag elkészült jöttek át a barátok, és egy tökéletesen megsült, puha húsokkal és zöldségekkel teli diszkoszt nyitottam fel nekik. Lenyűgözte őket nemcsak a látvány de az az enyhén füstös ízvilág is amit csak a keményfa parazsa tud adni egy ételnek és ami képes még ebbe a sütődiszkoszba is beszivárogni.


Hagy mondjam el, hogy a következő hét szerdán már a szomszédnak hozta a kurier a Happy Flame Ufot és a hétvégén az is be lett avatva, de nála a hagyományos módon, egy kisebb gödörben készült a parázs és az étel, így az már egy másik történet, előljáróban csak annyit, hogy az az igazi favágó főzőtechnika az UFO sütődiszkosz használatára.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük