Sütés UFO-ban újratervezve

Sütés UFO-ban újratervezve

Gyönyörü kora őszi szombat délelőtt volt mikor a helyi boltban járva egyszerűen olyan szinten mosolygott rám egy gyönyörű előfőzött füstölt csülök, hogy nem volt szívem ott hagyni. A mai nap ő lesz az UFO diszkosz fő tölteléke, hiszen egész héten azt terveztem, hogy ma én készítem az étket a sütődiszkoszban. Néhány hete még csak, hogy megjött a postával, de azóta minden héten legalább egyszer telepakolom finomságokkal, aztán pedig rábízom a többit a parázsra.

Még néhány darab paradicsommal, paprikával, hagymával és egy kiló savanyúkáposztával bővitettem a csülkös bolti kosaram, ma ezek lesznek a hozzávalók az UFO diszkoszos történethez, bíztosan tudva, nincs ezek között semmi ami elrontaná az ételkompoziciót. Már éppen kezdtem a faaprításnak, mikor kedves feleségem két szál füstölt bolti kolbásszal a kezében, amit a hűtőnk rejtett, megkérdezett:

-Tudod, hogy mindjárt le fog szakadni az ég? A telefon szerint egész délután zuhogni fog.

– Add ide a kolbászt, hozz egy sört, akkor is diszkoszozni fogunk, ha nem máshol a kemencében, a diszkosznak úgyis csak forróság kell, így meg legalább holnapra betesszük utána a vasárnapi húslevest.

A kis bosszankodás után elkezdtem felfűteni a kemencét, közben felvágtam a hozzávalókat, és tényleg megjött az eső is, a csülköt kicsontozva nagyobb darabokban hagytam, a savanyúkáposztát pedig átmostam. Elkezdtem a rétegezést, miután szalonnával kibéleltem az UFO alját, hagyma, paradicsom, paprika ágyra ment a csülök húsosabb része, ezt letakartam savanyúkáposztával majd kezdtem előről a rétegeket. A bőrös oldalával felfelé tettem be a csülök másik felét majd erre már csak véknyan tettem a savanyú káposztából, amit még néhány szalonnacsíkkal fedtem le mielőtt rázártam volna az ufót. Közben egy kis törött bors, fokhagyma és kevés só keverékével meg meg szórtam a rétegeket.

Mire megtöltöttem az UFO sütődiszkoszt, éppen a kemencében is megfelelő hőmérsékletek uralkodtak, 280 fokon tettem be a lezárt diszkoszt a szétterített parázs közepébe, tíz perc után kinyitva a kemenceajtót nagyon bíztató, halk sercegés jött a földi UFO irányából. Körülbelül 50 perc multán kivettem és kinyitottam, hogy is állunk, szerintem már akkor is minden puha volt benne, de mivel imádom ha egy kicsit ropog a bőre a csülöknek nyitott állapotban visszatettem még tíz percre az UFO-t a kemencébe. Ezt szabadtűzön a fedélre pakolt parázzsal is el tudjuk érni, de most mégiscsak zárt közegben van a kemencében.

A családnak és nekem is nagyon ízlett az UFO-ban utaztatott savanyúkáposztás csülök, és rá kellett jönnöm, hogy ebben az egyszerű és efektíve olcsó szerkezetben rengeteg lehetőség rejlik már most legalább tíz recept jár a fejemben amit mindenképpen ki akarok próbálni a sütődiszkoszban. Lenyűgöző kis szerkezet a maga egyszerűségével és mégis sokoldalúságával.


Jó vétel volt, ez az UFO megérte az árát.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük