Ropogós házi kenyér UFO sütődiszkoszban

Ropogós házi kenyér UFO sütődiszkoszban

Nincs kellemesebb attól, mikor a frissen kisült, ropogós kenyér illata terjeng a házban. A nagymamáink kenyeréhez nincs szükségünk másra, mint lisztre, vízre, sóra, kovászra (de az élesztő sem az ördögtől való) valamint kemence híján, egy jó edényre amiben megsüthetjük a sütőnkben. Az UFO diszkosz kiválóan alkalmas erre a feladatra, hiszen magában tartja a párát és így gyönyörű magasra emeli a kenyértésztánkat sütés közben, nem kell külön vizet tennünk a sütőbe.

Hozzávalók:

UFO FAMILY sütődiszkosz 5-8 főre
50 dkg liszt,
20g élesztő
1 evőkanál olaj,
1 teáskanál só,
1 kávéskanál cukor,
kb 3 dl langyos víz

Elkészítése:


A fellazított, átszitált liszt közepébe kis fészket készítünk és beleöntünk 1 dl langyos vizet amibe beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Kis lisztet szórunk rá és csak ujjal kissé elkeverjük. Körülbelül 20 percig hagyjuk letakarva, hogy felfusson, ezután adjuk hozzá az olajat, 2 dl langyos vizet (ha szeretnénk köményt, napraforgót vagy más magvakat beletenni, azokat is ilyenkor érdemes hozzátenni) és csak a legvégén teszük bele a sót. Jól összedolgozzuk a tésztát, ha esetleg túl kemény lenne a tészta még egy kis langyos vízet adhatunki hozzá. Miután jól összegyúrtuk, kidolgoztuk a tésztát, letakarjuk egy kendővel és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt meghajtogatjuk néhányszor a tésztát. Ez úgy történik, hogy óvatosan elkezdjük a két kezünk között körbe kihúzni a tésztát, vigyázzunk ne szakadjon el, és aztán összehajtogatjuk, de nem nyomkodjuk, majd pedig cipót formálunk belőle.
Az UFO sütődiszkoszt kikenhetjük vajjal, olajjal vagy használhatunk sütőpapírt is az aljára, és erre tesszük a cipónkat. Bezárjuk az UFO-t és még kb 15 percet pihentetjük benne a tésztát, miközben a sütőnket 220 fokra előmelegítjük.
Mielőtt betennénk az UFOs cipónkat a sütőbe, kicsit megkenjük egy vizes ecsettel és néhány helyen bevágjuk a tésztát, ez lehet két három hosszanti vagy éppen keresztben ejtett vágás, majd ismét rázárjuk az UFO sütődiszkoszt és kb 50 perc, egy óra alatt megsütjük a kenyerünk.
A végeredmény egy igazán finom, ropogós héjú, minden E mentes házi kenyér lesz az egész család örömére.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük