Füstölt csülök UFOban gombával

Füstölt csülök UFOban gombával

A közölt recept a sertéscsülök pékné módra diszkoszra történő átkomponálása. Eredetileg nyers csülökből készítik, gomba nélkül. Ezesetben természetesen csak egy lében főzik ki. Az eredetit pataki tálban szoktam elkészíteni. Füstölt csülöknél azért kell főzővizet váltani, hogy az erősen füstölt ízt elveszítse.

Hozzávalók:
UFO FAMILY sütődiszkoszba

2 kg sertéscsülök
1.5 kg burgonya
0.5 kg csiperkegomba
1 fej kisebb fokhagyma
5 közepes fej vöröshagyma
4 db borókabogyó
3 ek mangalica zsír
1 ek fűszerpaprika
1 kk morzsolt majoranna
1 kk őrölt bors
3 db közepes babérlevél
só ízlés szerint


Elkészítés:


A csülköket egy fazékban feltesszük főni.

1 fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát megtisztítunk.

Kb. fél óra főlés után a csülkökről a vizet leöntjük. Új vízzel a hagymákkal, a borókabogyókkal és a babérlevelekkel újra feltesszük és puhára főzzük. A megfőtt csülköket kivesszük a főzővízből, kicsontozzuk és hűlni hagyjuk. (Ezeket a munkálatokat általában előző este szoktam elvégezni.) A főzővíz alapját képezheti egy finom szárazbablevesnek.

Megtisztítjuk a hagymákat. A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk. A vöröshagymákat félbevágjuk és vastagra hagyva felszeleteljük. A gombát megmossuk és felszeleteljük. A burgonyát megtiszítjuk és cikkekre vágjuk.

A mangalica zsírt felolvasztjuk egy edényben, de nem forrósítjuk fel. (Én ezt wokban szoktam, mert elég nagy.) Belekeverjük a zúzott  fokhagymát, a majorannát, a borsot, a pirospaprikát és egy kevés sót. Beleforgatjuk a cikkekre vágott krumplit, és sütés nélkül összekeverjük. (Ennek az a lényege, hogy a fűszer jól elkeveredjen a krumplin. Lehet grill fűszerkeveréket is használni.)

A kihűlt csülköket kettévágjuk és a bőrős oldalukat hálósan beirdaljuk.

A diszkosz aljába alufóliát terítünk és ráhalmozzuk a befűszerezett krumplit. A tetejére rakjuk a hagymát, majd a húsos felével ráfektetjük a csülköket. A csülkök köré rakjuk a gombát és a diszkoszt lezárjuk.

A gáztűzhely sütőjében kb. 2 óra hosszat közepes fokozaton sütjük. (A rakott hús receptemben már leírtam a diszkosz működését. Ez az eszköz eredetileg szabadtéri használatra készült.)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük