UFO TOURIST – társunk a kalandban

UFO TOURIST – társunk a kalandban

Néhány éve ismerkedtem meg ezzel az eszközzel. UFO sütődiszkosz néven hallottam róla először. Majd képeket látva róla, elhatároztam, hogy beszerzek egyet. Egyébiránt nem vagyok nagy ínyenc főzés terén, ha túrázásról, kirándulásokról, táborozásról van szó, de azt gondoltam, annyi pénzért amennyibe kerül, nem lesz rossz befektetés, még ha csak itthon családi körben is használjuk majd.

Úgy okoskodtam, hogy ha beválik, akkor nyilván egy darab, kevés lesz a családnak, de akkor veszek majd még egyet, és egyszerre két félét tudunk benne készíteni, ha úgy szeretnénk. Ha viszont csak egyedül, vagy ketten megyünk, akkor nem kell nagy súlyt cipelni.

Első alkalommal egy horgászat során használtam az UFO sütődiszkoszt. Természetesen a kiégetésével kezdtem, kivűl belül kikentem olajjal, és egyszerűen rátettem kinyitva a tűzre, míg  be nem lilult. Mielőtt beleraktam volna az alapanyagokat, a biztonság és a tapasztalatlanság miatt kibéleltem alufóliával. Ez az óta is így van, mert tisztítani is könnyebb, és nehezebben ég oda benne az étel, ha kicsit forróbb hamuba, parázsba rakjuk. Szóval elsőnek sertés tarját, virslit, krumplit, hagymát, répát, sót, fűszereket raktam, bele. És mehetett a parázsba. Nagyjából egy órán át hagytam bent. Kicsit megégett ugyan a széle, de elsőre is nagyon ízletes zamatos szaftos étel került ki belőle.

Arra sajnos nem emlékszem, hogy forgattam-e, bizonyára igen, de az óta mindenképpen megforgatom, méghozzá a következőképpen. Egy órán át hagyom bent a forró hamuban, nem parázsban (!), és közben 10 percenként megforgatom. (az alja kerül fel majd vissza) Ezt lehet egy darab fával, bottal. Az elején még, kívülről eléggé összekoszolódik, de a második harmadik főzésnél, már szépen le lehet törölni a hamut a külső oldalról, és gyakorlatilag tisztán kerül az „asztalra” a diszkosz.

A diszkoszba rakott alapanyag, leginkább vaj puhára fő, dinsztelődik. Tehát ne várjuk azt, hogy ropogós sült krumpli kerül ki belőle, de azért ezt is el lehet érni.
Hogy mi mindent lehet benne főzni, annak csak a képzelet szab határt. Hallottam már olyat is, hogy lecsó készült benne. Jómagam, kenyeret is sütöttem már segítségével, de leginkább krumplit, zöldségféléket, szalonnát, húst szoktam rakni bele.

Az eszköz eltisztítására, hagyományos mosogatószert, és fémsúrolót használok. Ez tökéletesen eltávolít minden szennyeződést a felületről, kívül és belül is. Hallottam olyat, hogy nem ragad le annyira, ha a beavatásnál kapott fekete felületet nem dörzsöljük le ezzel az eszközzel, de úgy tapasztaltam hogy nem ezen múlik a leégés, letapadás.Inkább a türelmes sütésen. Az elején még tisztítás után, bekentem belül sertés zsírral, de az utóbbi időben már nem teszem, ennek a következő az oka. Ha sokáig nem használtam az eszközt, akkor a zsír megavasodott benne, illetve az, hogy 5-6 sütés után, ha elmostam, és azonnal szárazra töröltem, már nem rozsdásodott meg hosszú idő alatt sem. Nem tudom ennek mi az oka, de szerencsés dolog.

Szóval összességében nagyon klassz kis dolog az UFO sütődiszkosz. A TOURIST méret akár több napos túrákhoz is ideális súllyal rendelkezik, hiszen alig fél kilogramm, és  a hozzávalókat benne szállítva nagy helyet sem foglal, de akár otthoni sütögetéshez is príma kis szerkezet!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük